Friday, December 10, 2010

Ilmu graf - Kaedah memerut II

AMARAN KERAS : Posting yang dibuat suka-suka ini hanya ada kena-mengena dengan penulis. Jika anda makan cili dan terasa pedasnya, sila minum air banyak-banyak untuk menghilangkan rasa itu. Minum air 8 gelas sehari adalah baik untuk kesihatan dan selalu makan pedas akan mengganggu sistem dalam perut untuk beroperasi dengan baik malah boleh kena apendiks (maklumat lanjut GOOGLE sendiri)


Sesetengah daripada kita mendapati peristiwa sakit perut adalah masa yang ditunggu-tunggu kerana ianya mendatangkan kepuasan kepada pemilik sakit itu daripada segi mental dan fizikal di mana beliau akan memperolehi kesihatan yang berpanjangan SEKIRANYA proses penyahtinjaan yang dijalani adalah lancar dan berkesan.

Dalam episod kali ini, kita akan menyentuh soal yang sama. Kelancaran memerut tapi dari segi masa yang diluangkan untuk membersihkan perut kita daripada anasir-anasir yang sudah tidak diperlukan oleh sistem badan.

Mengambil faktor-faktor sekitar, iaitu kadar kesihatan perut serta intisari rancangan menarik yang disiarkan di televisyen khasnya semasa hari raya, adalah didapati bahawa terdapat sekelompok manusia yang telah mensia-siakan masa termenung di bilik air daripada menonton program-program yang kadang-kadang kita boleh perolehi ilmu bermanfaat.

Sila kita perhatikan graf di bawah:

Jika kita lihat graf di atas dengan mata kasar, dapat kita simpulkan bahawa semakin kurang lancar penyahtinjaan berlaku, maka semakin lama masa yang diluangkan untuk proses tersebut di tandas.

Malah graf ini juga menunjukkan tanda pangkah yang mungkin membawa maksud sembelit adalah tidak baik untuk kesihatan.

Itu saja.

List hadiah perkahwinan...aku :)

Pagi tadi di office masa tengah berjalan lenggang kangkung ke meja, Cik Melur buat roadblock. Dia tanya, "Adrian, nanti kawin ko nak adiah apa? Dapur ke periuk nasi?"

Aku jawab, "Peti ais"

hehe..

Atas nasihat dan pengalaman Cik Melur sebagai tetamu majlis perkahwinan yang gemar memberikan hadiah kepada pengantin dan rakan-rakannya (ramai pulak la yang jemput ko datang kenduri diorang lepas ni), beliau menyarankan aku untuk membuat list hadiah perkahwinan yang diingini untuk mengelakkan daripada mendapat hadiah yang serupa.

Berguna juga untuk kita-kita yang nak pi kenduri orang lain tapi tak tau nak bagi apa. Kadang-kadang benda yang kita pikir remeh tu la yang pengantin tu perlu sangat. Macam pembaris ke, travel sewing kit ke, aerial tv (untuk yang malas guna astro) ke, tempat letak garam, gula, rempah ratus, spanar, screwdriver..

Maka...teng teng teng...ada hajat nak pilih mana-mana?sangat dialu-alukan :

1. Dapur
2. Periuk Nasi
3. Peti ais (bottom freezer)
4. Mesin basuh (front loader) 15 tahun gerenti + touch screen
5. Buku masakan telur
6. Buku masakan yang mudah, cepat, pantas dan tuntas
7. Blender - dah kena chop dengan Cik Melur and Enchek Bidasari
8. Kipas angin
9. Bed sheet
10. Comforter yang comfort
11. Lampu tidur
12. Toaster
13. Set cawan kopitiam
14. Voucher membeli-belah di JJ tanpa had. muahahahah!
15. Bantal besar yang empuk untuk lepak-lepak tengok tv
16. Karpet besar yang gebu untuk lepak-lepak tengok tv
17. Bekalan beras selama setahun
18. Bekalan minyak masak selama setahun
19. Bekalan gula selama setahun
20. Lampu ruang tamu IKEA yang bergaya
21. Set periuk kuali pinggan mangkuk Vision/Pyrex
22. Rak kasut yang bertutup
23. Set senduk sudip bagai
24. Dome tent untuk 6 orang

Sesetengah barang di atas dihasut oleh nafsu tamak haloba.

Hadiah paling besar dan berkenan di hati:

Datang dengan ikhlas serta doakan kesejahteraan kami dan seisi keluarga...
Kehadiran setiap tetamu bawa besar rahmat pada pengantin dan seisi rumah :)

Ok, kalo nak bagi sampul berisi RM2,3 rats pun slamber je aku amik.


Eh, aku dah nak kawen eh?

Thursday, December 9, 2010

Ilmu graf - Kaedah memerut 1

Selalunya bila kita sakit perut (dalam konteks ni, kita itu adalah aku), kita selalunya akan mengabaikan kesakitan itu mungkin kerana pada masa yang sama ada urusan penting yang harus diselesaikan.

Kadang-kadang, jarak antara tempat untuk melempiaskan kesakitan perut adalah sangat jauh dengan tempat kejadian berlaku. Dengan meletakkan faktor kerajinan dan tahap kesakitan yang dialami, graf ke jamban adalah ditafsirkan seperti berikut:


Ibarat sudah terang lagi bersuluh, dapatlah kita tafsirkan dengan terus-terangnya bahawa semakin kurang kesakitan, maka semakin malas la kita ke jamban.

Itu saja ilmu yang saya ingin sampaikan dengan ikhlas daripada hati yang luhur ini.

Tenkiu.

Hati...sejuk...sejuk...

saya sangat marah.

saya kontrol.

saya sangat marah.

saya kontrol lagi.

saya rasa sudah tidak boleh kontrol lagi.

kamu sangat buduh.

Monday, December 6, 2010

KPI 2010

Borang appraisal dah keluar..

Apa lagi aku nak komen?

I aaammm AWESOOOOOOME! (agak2 camni leh dapat naik gaji tak? houyeahhh!)

Monday, November 22, 2010

Kembara chenta Ketereh.

Masih dalam minggu meronta-ronta, sawan-menyawan. Cuba juga menabahkan hati. Cubaan ni takdelah membanggakan tapi nampak juga efeknya sikit nak-nak bila Che Abang Bunga Tulip Purple sedia menadah telinga mendengar omelan dari mulutku yang kiut-miut ini. Ok, sudah-sudah dengan perasan sendiri.

Minggu sudah buat perancangan last minute dengan Che Abang Bunga Tulip Purple ke Kelantan. Syafiq, anak sulung maksu membuat keputusan untuk menamatkan zaman bujangnya dengan gadis manis dari Ketereh.

Majlis bersandingnya hari Sabtu tapi memandangkan Che Abang Bunga Tulip Purple ada kursus Pekerja Terbilang pada hari Ahad dan beliau memerlukan rehat serta membuat persediaan yang cukup pada hari Sabtu, maka beliau membuat keputusan untuk menghadiri majlis pernikahan yang diadakan pada hari Jumaat sahaja. Sungguh terharu dengan persetujuan Che Abangku untuk ke majlis sepupuku yang comel-comel gebu itu. Aku mencintaiiiimu...ting tong :)

Panjang kan intro? Sebenarnya nak tekankan pasal ayat yang last tu je..ngeeeeeeeee :P

Berlaku sedikit pertengkaran manja untuk mencari jalan kebenaran ke hotel tempat keluarga pengantin lelaki menetap di Kota Bahru. Alih-alih kitorang terus ke masjid tempat pernikahan akan dijalankan. Kawan-kawan, pergaduhan dengan buah hati anda kerana perkara yang sia-sia adalah...sia-sia. Tapi perlu juga untuk menjadikan sesama pasangan lebih mesra gitu sebab akan ada sesi memujuk, perbincangan manja dan bermaaf-maafan di pagi raya. Bagi yang belum nak muhrim lagi, jangan lebeh-lebeh..nanti kang kontroversi plak macam cerita pasal budak sekolah dalam Harian Metro ritu. Tak tau? Malas nak crita. Tak ada faedahnya. Semak kotak blog I je *tiba2 emo

Syafiq memulakan pembinaan 'masjid' beliau bersama-sama pasangannya, Sumayyah pada 19 November 2010, 5.06 petang di Masjid Kadok.

Seusai majlis, kitorang ke rumah pengantin perempuan untuk makan nasik. Masakan kampung. Sedap sehingga menjilat pinggan. Kenyang perut, senang hati...terus gerak semula ke Kuala Lumpur.

Penat. Iya. Tapi demi abang tercinta ku ikutkan jua. (Cewah, nak juga mention kat situ. Hehe). Pesanan untuk mereka yang terpaksa mengembara dalam kepenatan dan pekat malam : Molek kiranya anda berteman dan berhenti bila fokus memandu berkurangan. Pastikan juga teman memandu anda itu cukup bertenaga untuk bersama anda mengharungi perjalanan tersebut. Takmo drive laju-laju terutamanya waktu hujan tau. Jika tidak, terimalah padahnya. Mak aih...dah macam ngeri pulak bunyinya.

Sampai je rumah masing-masing, kitorang pengsan sampai matahari naik. Bangun je dari tido, aku layan Siri Harry Potter dari 1 saaaaaaampai 6 sementara Che Chenta pergi menyelesaikan kerja-kerja beliau yang tergendala. Sangat tak romantik kan bila membiarkan kechentaan kita menghabiskan hari minggu keseorangan? Masalahnya cita Harry Potter tu best sebab hero dia chooooomeeeelllll sangat.


Eh...eh...Abang lagi comel..tapi...er...er...tapi....erm...aaa....kantoi


Bye.

Tuesday, November 16, 2010

Hati hitam putih..

Sisi gelap aku sedang berusaha keras menghasut aku untuk terus melakukan aktiviti-aktiviti yang membawa onar.
Jiwa aku tengah memberontak ni. Matlamat berkerja dah tak seiring dengan cara pekerjaan tersebut dijalankan bila sistem berkerja telah diganggu-gugat secara tiba-tibanya. Pulak tu kita tak diberi persediaan yang mencukupi untuk menghadapi saat-saat getir ini.
Perkataan-perkataan yang bertatabahasa 'tinggi' bagai dihujung-hujung lidah sahaja.
Kesopanan dan kesusilaan yang semulajadi nipis semakin tipis. Kecantikan tetap mantain tetapi kerutan di bahagian mata dan dahi sudah mula menonjolkan diri.
Jelingan Mata Tajam semakin dikuasai. Tone menjawab dengan malas dan sinisnya juga sangat ketara.
Tenanglah hati...bawa-bawa berdamai. Tingkatkanlah kesabaran. Cuba sebaik mungkin. Jangan nakal-nakal. Fikir masa depan...
........
ok, tak cukup sabar.
GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR! *muka dah jadi pink

Friday, November 12, 2010

Filem kita.

Perasan tak citer lawak skang ni...

Orang mudanya (kebanyakkan hero-heroin) tak hormat orang tua, kan?

Lepas tu dia ada banyak sebut, "Aa.. Aa.. Aa..."

Lagi satu, diorang suka guna tone sora tinggi-tinggi.

Sidekick dia lagi kelakar daripada pelakon utama.

Tapi kita tengok juga kan?

Moral tu ada. Tapi kena pikir dengan terbuka..terbuka luaaaaaas
dan dalam..sedalam-dalaaaaaaaaaaamnya.

Wednesday, November 10, 2010

Kerusi Biru Itu

Postingan ini dibuat sempena memperingati kerusi di opis lamaku...
Kerusi Biru itu.
19-4-2010, 2:22pm
Kerusi di office ni ada banyak kegunaannya terutamanya yang berwarna biru dan boleh berputar 360darjah.

Selain untuk duduk, ia juga boleh bertindak sebagai alat penghibur membentuk sebuah "Marry Go Round".

Dalam keadaan terpaksa, kerusi juga boleh dijadikan kubu untuk berlindung dari bos. Anda hanya perlu menyeludup ke bawah meja dan tarik kerusi rapat-rapat ke arah anda. Lebih berkesan jika dinding partition dan karpet berwana biru malah lebih baik jika pada masa tersebut anda mengenakan pakaian berwarna biru juga supaya lebih blend dengan kerusi dan suasana.

Jika keadaan terlampau genting, sambungkan dua biji kerusi ini secara bertentangan dan letakkan sebiji bantal dia salah satu sudut..membentuk sebuah katil yang boleh bergoyang-goyang. Pastikan kedudukan kerusi anda disekat oleh objek tetap supaya kerusi-kerusi ini tidak meregang semasa anda sedang diulit mimpi.

Untuk menghiburkan hati, goyangkan kerusi tersebut kuat-kuat semasa rakan sejawatan anda sedang asyik dan tekun membuat kerja. Pasti akan mendapat sambutan yang menggalakkan dari beliau misalnya jelingan 'manja', getaran suara bak halilintar atau 'sentuhan asmara' kulit tangan beliau ke kulit pipi anda..jadi dapatlah anda berteman dan tidak bergurau seorang diri.

Anda merasakan otot kaki lenguh-lenguh sehinggakan pergerakan dengan jarak semeja adalah sangat mustahil bagi anda? Jangan khuatir. Dengan menggunakan kuasa punggung dan tumit kaki, hayunkan kerusi anda kemana sahaja destinasi yang diingini. Semudah one, two, three...bukan?
10-11-2010, 1:18pm
Opis baru.
Dah ada kerusi oren :)

Friday, October 15, 2010

Terima kasih :)

Bz...bz...

Nyum2..hari ni ada opismate belanja makan kat Chawan. Makasih ya, Kak Rus.

Bercita-cita ke situ sejak keluar kat siri Jalan-jalan Cari Makan. Menariknya sebab ada dihidangkan ubi kayu rebus. Oh...peberet.

Tapi tadi order Asam Laksa. Hiks... Lazat. Dan kopi Batu Pahat..erm..cubaan untuk minta kurang manis adalah digalakkan di situ. Agak authentic rasanya...uuu...

Bz...bz...

Minggu ini sudah ke office baru. Owh..sangat indah tempat ini. Tapi banyak betul pahit yang harus ditelan. Memang harus ku layan Kopi Batu Pahat tu setiap hari.

Bz...bz...

Bz eh? Dah tu, apa aku buat ni?

Bz...bz...

Buat-buat tak bz boleh?

*Oh, ya..meja baru aku dalam 'akuarium' (bilik berkaca) @ 'bilik kuarantin' sebab hanya kami 3 orang saja (boss dan sorang lagi member sejawat) yang ada access keluar masuk secara bermaharajalela. Yang lain kena minta izin tuan-tuan tanah kedaung ni dulu...aku dengan riaknya menggelar diri kami, warga Ikan Duyung. Semestinya aku lah Ariel!

Thursday, September 30, 2010

Merah Purple warna kita

Cak! Kerinduan-rinduan aku pada blog ni. Aum2...

Menjadi seorang blogger memerlukan jati diri dan semangat yang tinggi. Selain sifat-sifat moral baik yang sangat dituntut oleh mereka yang sering teraniaya (motif?), seorang blogger itu juga harus bijak untuk mencari ruang masa yang sesuai dengan kehendak jiwa raga semasa hendak menghapdet blog beliau. Kejadian menghapdet juga memerlukan peralatan menaip dan screen yang berpatutan serta menarik mata untuk terus menatapnya pada jangka masa yang lama bagi menghasilkan cerita yang sensasi dan berkualiti tinggi.

Saya mendapati faktor-faktor di atas adalah agak sukar untuk diadaptasikan ke atas kehidupan saya buat masa ini. Pertamanya, teman baik saya si Cikebombom (laptop) telah lumpuh separuh badan. Haruslah dihantar ke tuan doktor pakarnya yang telah dilantik secara diam-diam tanpa pengetahuan doktor itu sendiri. Kak Ila, sila tunggu kedatangan kami. Ye, maafkan saya kerana jarang berjumpa akak..well, kawan yang baik ialah kawan yang muncul semasa dalam kesusahan. Ngeeee...

Keduanya, saya sedang berusaha menyibukkan diri untuk masa depan saya.. Owh Owh Owh. Ada cerita yang hendak dikongsikan bersama :) bukan sekarang ye, rakan2. Ada misi yang harus diselesaikan. Bakal berpindah ke Bangsar tidak lama lagi. Sila tingkatkan kesabaran anda :)

Muah, muah, muah!

*tengah merangka-rangka budget supaya boleh langsaikan PTPTN dengan berkesan. Hmmm..

Monday, July 12, 2010

Hati tertanya-tanya...



Tanya pada pokok, apa sebab goyang
Nanti jawab pokok, angin yang goncang

Tanya pada langit, apa sebab hujan
Nanti jawab langit, tanyalah awan

Awan nanti kata, aku kandung air
Sampai tempat sejuk, aku pun cair

(*)
Tengok dalam air, nampak bayang-bayang
Campak satu batu, bayang pun hilang

Ulang (*)

Beberapa tahun kemudian...

Tanya sama hati, apa asal sayang
Adakah tandanya, nampak dipandang
Kumbang rayu bunga, bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda, hubungan mesra

(**)
Tanya sama hati, pernahkah merindu
Ingat masa lena, apa mimpimu
Masa berjauhan, apa nan dikenang
Bila difahamkan, itulah sayang

P: aaaaaaaaaa (L: mmmmmmm)

Jikalau tidak, kerana sayang
Kuntuman kasih, tak mungkin kembang

Andainya jemu, mengganti rindu
Jambangan mesra, tentulah layu

Ulang (**)

Itulah sayang..

Tanya Sama Hati
-P. Ramlee
Filem : Anakku Sazali



Nyanyi dengan mood berbunga-bunga
Uhuk...uhuk...

Wednesday, June 30, 2010

Memuja lubang hidung Cik Melur

Semalam Cik Melur bertandang ke rumah seraya menjadi tetamu satu malam di ruang tamu. Bilik aku takde kipas, takut dia panas plak. Pagi tadi masing-masing bangun dalam kesejukan sebab hujan sepanjang malam.

Cik Melur - Sejuk nya..

Aku - A'a..sebab tu bilik aku tak pakai kipas

Cik Melur - Tu la (sambil sedut-sedut hingus)..aku tido sampai kipas angin masuk idung aku..

Aku - (senyap beberapa second).....hahahahahahaha!

Macam ni kot.....

Cik Melur - angin kipas laaa....!

Monday, June 21, 2010

Babah!!

Selamat Hari Babahhhhh!

MUAH! MUAH! MUAH!







*hadiah cukup bulan ek...

Saturday, May 29, 2010

Sifat ke-Makcik-an ku terserlah...

Hari ni betul-betul terasa seperti makcik muda yang sebenar bila mampu mendodoikan anak-anak buah, ADB & MAH, dengan jayanya.

Kalo macam ni, gimana la gayanya aku nak balik umah sewa...mesti aku rindu-rinduan pada bau bayi-bayi ini...

auw!

Sungguh penat...sungguh-sungguh penat menjaga bayi.
Aku merasakan kepenatan itu padahal baru suku hari berhempas-pulas (itupun ala-ala je).
Pinggang sakit, bahu macam nak terkehel.

Jadi rerakan, sila hargai mak ayah anda termasuk nenek dan datuk yang terlibat sama secara langsung dalam proses membesarkan dan memelihara anda sejak dari dalam peruuuut...
Jangan lupa pada makcik pakcik anda juga ye ;)

Saya sayang mama dan babah saya.

Saya sayang nenek-nenek dan datuk-datuk saya.

Saya sayang ehem-ehem saya juga...hiks

Muah, muah, muah!

*Pakai syampu baby Pureen semalam. Wangi dan segarnya sampai ke hari ni..selamat tinggal Sunsilk. Saya sudah berjumpa teman baru.. muahahahahah!

Wednesday, May 26, 2010

Seni itu indah...

...lagi-lagi bila ditambah dengan kasih sayang..ahaks!

Artist : Cik Abang Bunga Tulip Purple

Ini lukisan abang Ramli Sarip sempena Konsert Amal Tafsiran Budiman. Aku suka dengan teknik yang dia gunakan dalam lukisan ni...main-main berus macam tu pun boleh jadi.



Gambar ni masa aku tengah bersenang-lenang atas bot.
Hilang mabuk laut bila buat mulut macam ni...
Aku suka part-part lipatan kat baju/tudung dan part kena cahaya tu. Kulit gelap sikit..logik la pasal aku berjemur masa tu. Ngeh ngeh ngeh.



Gambar ni masa aku kat kenduri kakak dan adik perempuan aku.
Gediks...
1st dapat gambar ni aku terpikat dengan backgroundnya...smart dia buat gambar dedaunan tu. Sangat kena dengan citarasa aku. Ohh...
Sila beri perhatian pada tajuk di bahagian kanan gambar..ohhh...

Ini....gambar pertama yang dibuat oleh 'cik abang Bunga Tulip Purple' menggunakan Sakura Koi Water Color dan dihadiahkan pada aku. Lepas tu baru aku dapat yang atas-atas ni. Gambar-gambar ni dia main kaler terus. Bestnya. Dengki pun ada sebab kalo aku yang buat, kena sketch dengan pensil dulu. Kalo sapa-sapa rasa nak tengok lagi hasil kerja tangannya, sila la ke sini.


Ohhhh.....seni itu memang indah...seindah kasih sayang kita kan, bang..
AUW!

*Komen-komen anda diharapkan untuk membaiki mutu dan keunggulan pada masa akan datang..ataupun boleh terus ke blog cik abang Bunga Tulip Purple...mekacih :)

Thursday, May 20, 2010

Kembangnyer hati (ke hidung?) seorang perawan ;)

Pagi ni opis lengang sikit.
Hurmmm..suasana camni baru syok nak buat kerja.

Aku mula cari pose selesa atas kerusi untuk memelihara mood yang baik sebab hari ni aku kena menghadap monitor lama-lama..dateline esok nak kena kejar.
Ok, dah jumpa.

Gantung headfon kat tengkuk. Kalau sarung kat telinga nanti, takut tak dengar bila boss panggil. Lagu pertama dipasang pagi ni - Kembang Perawan daripada Gita Gutawa. Oh..mood bertambah baik. Hati bunga-bunga terasakan akulah si perawan yang mulai jatuh cinta (semula) tu ;p
Rindu plak kat 'cik abang Tulip Purple'. Pagi ni tak nampak dia lagi.

Tak semena-mena bagaikan menyahut seruan hati, dia muncul kat sebelah meja aku. Dan dengan lembut dia menyanyi...

"Hey si gadis yang manis.." (Lagu Gadis Ayu - Black Dog Bone). Aku terkejut.

Dia senyum. Comelnya.

Aku sengih-sengih kerang busuk.

Dia senyum lagi. Comelnya.

Lepas tu dia pergi. Aku masih dengan sengih kerang busuk.

Cik Melur kat meja depan ni dah start menyampah kat aku. Haha.


Aduhhhhh....bunga-bunga tulip purple makin segar menguntum niiiii....
Terasa seolah-olah berada di puncak Gunung Kinabalu..


Tuesday, May 11, 2010

Di-tag oleh Kak Masy..huhu..

Baru balik dari Sabah...oh, penat sekali tapi sangat-sangat-sangat gumbira dan senang hati. Bukan dengan apa yang ada di sana, tapi apa yang di sini. Nantilah cerita, hati masih bunga-bunga sampai tak boleh susun ayat. Hanya mau ketawa-sengih-senyum sendiri-ketawa lagi. Hiks :p
Dapat pesanan penaja dari Kak Masy supaya ke blog kotakhujan.blogspot.com, aku di-tag dengan cara yang sungguh halus..ahaks..suka suka suka..

Akibatnya, terpaksalah berusaha keras memikirkan 10 perkara yang mengembirakan aku, diulangi 10 saja padahal aku ada lebih dari tu...

Kak Masy, hamik ni..

1. Bila Mama & Babah senang hati. Masa ni aku boleh minta macam-macam..sure dapat. Ngeh..ngeh..ngeh..

2. Bila Remy (anak buah) sengih-sengih tengok aku.

3. Bila Yang-Chuk panggil nama aku kuat-kuat dari jauh.

4. Bila dapat menatap lukisan/sketch yang kena dengan mata (terutamanya daripada cik abang yang simpan Tulip Purple aku tu..eheh).

5. Bila dapat siapkan 1 lukisan.

6. Bila dapat habiskan 1 buku yang best.

7. Bila dapat sms or call daripada cik abang yang simpan Tulip Purple aku tu.

8. Bila nampak cik abang yang simpan Tulip Purple aku tu kat opis.

9. Bila dapat buat korang jeles (baca:nyampah) sebab aku asyik sebut 'cik abang yang simpan Tulip Purple aku tu' kat dalam list ni..hahahahaha!

10. Bila kena tag dengan Kak Masy melalui cara yang sungguh unik. Buat aku gelak besar sorang-sorang. Kreatip taw.

Baca-baca ni, ingat korang boleh terlepas? Meh lah hempas-pulas bersama...la la la:

1. ZackNsem
2. Kencana Kasturi (Mapen)
3. PecINTa wANita (Syukri)
4. shin chi
6. Cik Reen
7. sawitsan
8. Millalara
9. Cik Melur
10. Matyan (ko buat blog cepat sebelum aku tendang ko laju2)

Kena amik cuti..

Sesak nafas...
Hahahahahah!



*sila bertabah dengan entry-entry berunsur 'awang-awangan' dalam masa terdekat ni..
sedang melalui fasa awal, jadi harap maklum ye ;p


gediks lebih skit..eheh...

Tulip Purple dah kena petik

Taman larangan dalam hati ni dah dimasuki orang..dengan izin ;)

Dah mula dengar lagu-lagu chenta..

Lagu Ramlah Ram - Diam Diam Jatuh Cinta pun boleh buat aku senyum jugak...aduyaiiii...

Monday, May 3, 2010

Nasib kelaparan bersama


"Lu punya nasib, lu punya makan. Dia punya nasib, dia punya makan... Apa salah lu orang makan sama-sama?"

lapar....

Friday, April 30, 2010

Siri Kembara Ke Pulau Tioman

Tak sempat nak post lagi sebab kena bersiap-sedia ke Kluang esok pagi untuk kenduri Mak Ngah Zaharah.

Jadi sementara tu, nikmatilah gambar yang penuh makna ini..


Nak buat karangan pun boleh, emailkan pada aku. Karangan terbaik akan diberikan hadiah berupa posting karangan anda secara percuma di adrianberdongeng.blogspot.com dan RM2.50 (sometimes less is more, kan? haha) bergantung pada mood semasa aku. Ahaks.

Wink! Wink! ;p

Wednesday, April 28, 2010

Aku terdampar di Pulau Tioman

Lalu menjadi tempat abu rokok...


Ikuti cerita lanjut mengenai Kembara 3 hari 2 malam Adrian ke Pulau Tioman selepas ini..
(Ingat Dr. Fazley je boleh buat cerita 3 hari 2 malam? Aku pun boleh, cuma takde gitar je lah..)

Wednesday, April 21, 2010

Ayang yindu semua.. :)

Buat masa ni ada tiga orang manusia yang sering mengundang kerinduan aku pada mereka. Bagai ditusuk-tusuk sembilu rasanya.

Salah seorangnya Remy, anak buah aku. Remy dah nak masuk 8 bulan dan jadi bertambah-tambah manja. Tak boleh dengar bunyi terlalu bising atau kena jerkah sikit dengan ayah atau paklong dia, nescaya jeritan batinnya akan dizahirkan dengan penuh perasaan. Tapi bila hulur plastik, secara otomatis tangisan dia akan berhenti. Padahal masa dia baru lepas dibersalinkan oleh ibu dia dulu, pantang betul dia dengar bunyi plastik maka dia akan terkejut dari tidur dan meronta-ronta kengiluan.

Aku plak pantang jumpa dia, aku akan baringkan dia kat dada aku dan hummingkan lagu keroncong Hujan dalam cerita Mukhsin tu...Mega mendung di angkasa... dan dia akan tertidur dengan lenanya dalam dakapan aku. Owh..bau rambut dia sangat sweeeeettt..baby la katakan..dah besar nanti jangan jadi busuk macam ibu kamu ye..hahahahaha!

Payah betul nak buat dia ketawa. Muka dia pun macam tak ada perasaan. Penat aku berusaha nak buat dia gelak..dia buat donno je..tapi bila orang senyap tak buat apa-apa, tiba-tiba dia ketawa..seram tak?

Aduh..rindu..baru lepas jumpa dia tadi..tapi tak habis lagi rasanya rindu ni pada Remy. Ayang yindu Yemyyyyy!

Lagi seorang, anak angkat ayah aku a.k.a adik angkat aku, Yang-Chuk. Dah lama tak jumpa dia. Dia ada kat rumah mak dia. Skarang umur dia dah 2 tahun lebih. Dia ni akan tegur aku dari jauh lagi, "Naaa!(Kak Ina)". Tu pun kalo dia tak mamai la sebab time ni dia akan melekat dengan ayah aku je. Orang lain di-bolayankan je. Kelolo mamat ni. Makin besar makin terserlah keloyaran buruknya. Baru 2 tahun tapi tak pernah kering gusi dengan dia ni. Ada je idea dia nak buat orang ketawa. Menari lah, menyanyi lah, main gitar lah.. Kang orang tak ketawa, marah plak. Hik hik hik. Pulak tu suka membebel 'bahasa dia' dan bila takde sapa yang faham dan dia akan tampar dahi dia. Macam orang tua. Ahaks!

Dia ni pun wangi. Bila jumpa dia aku akan peluk dia sampai dia mengamuk-ngamuk minta lepaskan diri. Tapi dia sangat comel dan aku akan peluk dia lepas tu ayah aku pun ngamuk dengan aku sama. Pilih kasih la tu.

Yang-Chukkkk..Kak Ina yinduuuuuu!!!

Dan lagi sorang..aku ni macam dah hilang arah pun ada dibuatnya. Tapi apakan daya.. Marilah kita doakan orang-orang tersayang kita dalam keadaan sihat dan sejahtera. Amin...

Tuesday, April 20, 2010

Tengahari yang sebu...

"No airrr..no airrr..." - meracau-racau macam Jordin Sparks, seronok juga layan lagu gini.
Masa aku tengah menaip ni dah masuk part die jerit tinggi-tinggi tu..

Tangan ni gatal aje nak menghapdet tapi tak tau nak taip apa..aku nak p makan.

Sementara tu,

silalah men'spero'kan mata anda dengan hasil di bawah..
Ini meja Cik Melur, betul belakang meja aku ni je..
dengan izin tuan tanah kedaung, aku buat ni masa dia tengah cuti sebab kalo time dia ada lagi bersepah-sepah meja dia..pening la aku nak siapkan.


komen daripada anda dialu2kan untuk membaiki gerak tangan ini..
tima kasih..

Penerangan (cewah!) :
Salam Selasa :)

"Malu...malu, tapi mahu..
Kini baru kutahu..
Diam-diam jatuh cinta..
Bersama akhirnyaaaa..."

Sempat lagi layan Diam Diam Jatuh Cinta - Ramlah Ram sebelum nak tutup ayat ni.. ;)

Saturday, April 17, 2010

Meh le ke Melaka!

"Yan, ko nak ikut aku pi Melaka tak?"
Nak! (tak sempat pikir)

Ada apa?
"Treasure-hunt"
Nak! (tak sempat pikir)

"Ko pernah masuk treasure-hunt?"
Tak. (tak payah pikir)

"Er...takpelah, sok kita gerak pukul 6 pagi tau"
Ok. (tak sempat pikir)

Perbualan 'tak sempat pikir' antara aku n Ipie..

~~~

Aku pernah la join program cari harta karun yg walk hunt tu..berlari-lari anak ke sana sini, merentas lorong dan dinding..tapi kali ni 1st time aku join yg merentas negeri. Sangat..sangattt..seronokkk.. :)

Lanjutan daripada perbualan petang Jumaat di atas, pagi Sabtu, 3 April 2010..pukul 6.15 pagi aku dah terpacak depan umah Ipie tunggu Cae dan kakaknya amik kitorang untuk ke tapak kejadian.

Tujuan : Program Treasure Hunt 2010 "Meh le ke Melaka" oleh Tradewinds Corp. Bhd (tempat keja Ipie)

Nampak aku tak?

Hala tuju
: Avillion Legacy, Melaka
Jumlah penyertaan : ~30 bijik kereta
Flag-off : Taman Tasik Permaisuri @ 7.45am by En. Farez Hassan (cute ;p)
Nama dan Ahli kumpulan : KAMIKAZE & Ipie/Sam/Kak Mai/Aku
Breakfast : Teh O suam, nasi lemak & air mineral
Makanan santai dalam kereta : Karipap, kuih keria, gula-gula kaler purple..ngeeee ;P

Atas : Nampak aku lagi tak? (Hint : tangan yang tunjuk peace--hint ke ni?)
Bawah : KAMIKAZE (dari kiri - Ipie / Wanita Cantik / Kak Mai / Sam)

Kereta dipandu oleh Sam dengan berhati-hati dan menjadikan Ipie sebagai navigator yang berwibawa sementara aku dan Kak Mai menyelesaikan klu-klu yang diberikan..(er..aku banyak BACA soalan je..ngeeee). Untung aku join group ni sebab aku sorang je 1st timer dan yg lain dah ada 3x pengalaman..Ipie banyak tolong ajar aku main game ni.

Kitorang mula beraktiviti dengan hatiku penuh berdebar-debar sebab tak sabar nak sampai Melaka dan menikmati makanan pedas-pedas kat sana. Kitorang banyak habiskan masa kat Linggi mencari jawapan yang betul-betul depan mata, tengah panas..siap lepak kat stesen bus pasal dah tak larat nak berjalan. Walaupun tulips tak berapa nak jitu, tapi dengan semangat kepasukanan yang tinggi (aku tido dari Rembau ke Melaka) kitorang dapat tamatkan permainan dan tiba di lokasi yang ditetapkan ngam-ngaaaam waktu - 3.30pm.

Dapat juga aku merasa jalan kampung atau dalam erti kata modennya, jalan dalam ke Melaka. Menyaksikan suasana kampung yang mendamaikan sambil dipanah sang mentari..pergh..layan.

Lepas check-in kat hotel, kami geng 8 budak itam (dengan group Cae) bergegas ke kedai mamak berhampiran untuk mengisi perut yang bergendang-gendut tali kecapi.

Atas : Mee Goreng Bakar Lidah
Bawah : Aku dalam cubaan menahan pedas sambil buat muka tak ada hal tapi akak sebelah aku lagi selamba.


Lunch (pukul 4 masih dikira lunch ke?) : Mee Goreng Pak Itam + Limau Ais
Komen : Bapakkk pedasss...

Lepas rehat-rehat kat bilik, aku & Ipie ronda-ronda sekitar hotel and sempat sambar kasut cantik kat The Store untuk dinner malam tu.


Tema Dinner : Warisan Melaka
Tema aku : Warisan Jawa

Malu lah..aummmm

Dinner : Rendang Ayam, lauk Kambing, Sayur + Cendawan Goreng, Kek2, Kuih2 dan air oren yang bergelen-gelen.

Time aku nak makan ni, time tu la Ipie nak amikkan gambar Kak Mai, siap suh aku ke tepi lagi..keji taw..

Sambil makan, kami dihidangkan dengan slide show sepanjang pertandingan siang tadi dan cabutan bertuah (setiap saat telinga aku menantikan nama aku naik sambil memastikan mulut penuh berisi makanan..multi-tasking tak?). Tapi makanan dah abis, nama aku tak juga naik-naik..takpalah..nak buat camana...*sayu

Tiba masanya untuk penyampaian hadiah..jeng!jeng!jeng!

Kamikaze dapat tempat ke-3! Houyeahhhh!

Houyeahhh!

Dan akhirnya,

Aku dapat cabutan bertuah ke Pelangi Beach Resort, Langkawi selama 2 hari 1 malam...kemudian buat sistem barter dengan Cae, Mutiara Johor Baru selama 3 hari 2 malam..Yiha!
Saja buat last minit, suspen I tau... :P

Taddaaaa!

Malam tu kami sambut kemenangan dengan ber-bowling kat Mahkota Parade. Macam biasa, aku mesti dapat last..cuba korang ajak aku main tutup tin ke, congkak ke, balik selipar ke, polis sentri ke...kompem aku kalah juga! Tapi tak kisah lah pasal Treasure Hunt, team aku dapat no 3. Hahahahaha!

Sesi bergambar dengan Sampul Kemenangan

Makan lewat malam : Roti canai banjir & Nes Tarik

Esoknya, lepas breakfast-tak-hengat kat hotel, kitorang check-out dan pusing bandar Melaka..posing-posing...sempat singgah makan cendol pulut, ngeeee ;p

Kesimpulan : Aktiviti dihujung minggu ditaja sepenuhnya oleh Tradewinds Corp. Bhd. (yuran pendaftaran, shopping dan round bandar Melaka adalah hasil duit tempat ketiga - sorang dapat RM200). Sangat seronok dan rasa nak buat lagi, lagi, lagi...ada company sapa-sapa nak buat Treasure Hunt tak? Meh aku nak masuk...(berlagak)

Bersama rengrakan baru dari Tradewinds

Nantikan "Meh le ke Melaka!" siri 2..tak nak tunggu? Takpe..aku nak tunggu pasal ni blog aku...kan?

Monday, April 12, 2010

Bad mouth, Bad timing

Takde benda nak cerita tapi bila ko berada dalam posisi keboringan yang melampau, inilah salah satu pilihan yang ada untuk mengisi masa lapang @ buat-buat lapang ---merapu-rapu diblog sendiri. yeayy!*tiba-tiba

Baru lepas bersembang dengan kakak opismate aku pasal member aku lagi sorang. Bukan mengumpat..berdiskusi aja, ok...ahaks~

Ntah macamana boleh buka cerita, aku bagitau kat kakak ni yang aku suka menyakat member aku tu. Saja. Sebab dia suka sakitkan hati kalo bersembang dengan aku.

Kakak ni pun respon, "Takut nanti kau 'melekat' dengan mamat tu"
Dan aku dengan selambanya jawab, "Tak nak..pendek" sambil bergerak ke meja aku.

Serentak itu aku tertoleh sikit, rupanya aku menjawab saat aku betul-betul lalu depan boss yang sememangnya sangat 'renek' daripada aku..tak sempat aku tengok respon dia, aku terus jalan laju-laju.

Maafkan saya...
Jawapan berkenaan takde kena mengena dengan anda.
Peace, peace..no war (",)v

Betul la kata orang tua-tua;

Cakap siang pandang-pandang sebab terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya..
hamik ko, kompilasi.

Friday, April 9, 2010

Dan selalunya begitu...

Oh, woman..

Kamu hampir-hampir menaikkan kemarahanku (dan selalunya begitu) apabila aku berurusan dengan kamu.

Kadang-kadang (dan selalunya begitu) aku merasakan kamu sungguh sengal namun tetap gaji kamu lagi tinggi daripada aku..

Seringkali (dan selalunya begitu) aku cuba untuk mengelak daripada bekerjasama dengan kamu, apakan daya kita bekerja untuk company yang sama.

Bilakah kamu hendak berhenti?

Steamboat Endut

Baru balik berehat-rehat daripada makan malam - Nasi Goreng Ikan Masin di De' Mawar Corner, tiba-tiba...

Ow'oh..kamu ketahuan..pacaran lagi
Dengan dirinya..teman baikku..
*Caller ringtone aku

"Assalamualaikum, Ina.."
Waalaikumussalam..kenapa, Kak Winee?

"Malam ni Awien buat steamboat"
Orite, pukul brapa?

"Brapa-brapa pun takpe"
Set!

Pukul 10.30pm ----

Malam steamboat tak hengat!

Antown cakap aku "endut"..hahahaha!
Endut pun endut la..endut tapi comel
Apa ada hal... ;P

Thursday, April 8, 2010

Torehan Jiwa

Dengan nada, lagu dan irama
Kuluahkan jua, rasa kecewa...

Erk...

Sayup-sayup kedengaran lagu Ukiran Jiwa - Awie dari bilik sebelah.
Tak semena-mena, mood aku yang tengah gumbira la-la-la bertukar menjadi jiwa lara ra-ra-ra ah ah..gaga oh la la...want your bad romance...opss, tersasar!

Berubah 180darjah (Celcius?) tanpa bantuan atau asakan daripada mana-mana pihak.

Kedamaian yang kucari
Masih belum terbukti
Jauh lagi perjalanan ini

Jiwa tak pernah tenteram
Kasih lama tenggelam
Di lubuk hati yang paling dalam

Berlumutlah ukiran impian
Entah berapa lama
Harus ku nanti
Sinar kasih sayang menyinari kembali

Jejaka yang pernah menjadi tempat sandaran hati aku memang minat dengan Awie ni. Selalunya kalau aku naik kereta dia, berkumandanglah suara dan lagu mamat ni sebagai background music per-datingan hari itu. Kadang-kadang kalo datang angin jejaka ni nak menyanyi, ada la nampak gaya Awie sikit-sikit. Tak sedar muka tu macam perompak (aik, marah nampak?)

Dengan nada, lagu dan irama
Kuluahkan jua, rasa kecewa
Semoga kau dapat mendengarnya
Semoga terbuka pintu cinta...mu
Yang pasti hujan tak berterusan
Matahari kan tetap terus bersinar

Kini terbukti apa yang dinanti
Dengan rela kulepas kau pergi
Telah sedekat kenangan terpahat
Di ruang tak bertempat

Tersentak dengan hebat diiringi sedikit keluhan kecil.

Semua dah jadi sejarah. Nasib baik cerita cinta-tak-kesampaian aku ni tak masuk dalam soalan Sejarah SPM. Kalo tak, mesti aku akan jawab dengan berdakwatkan air mata darah orang sebelah yang aku cucuk matanya dan cikgu akan menanda kertas jawapan dengan penuh ketakutan.

Bila lagu ni nak abis...

Ikut hati nak aku masuk dalam bilik tersebut dan penyek-penyekkan radio tu tapi rasanya daripada aku sakitkan tangan aku, baik aku bagi mute je, kan? Karang nak ganti radio tu pun satu hal.

Dengan nada, lagu dan irama
Kuluahkan jua, rasa kecewa
Pada cinta, yang dahulu kita
Ukirkan bersama

Di ruang asmara
Di bumi yang nyata
Di dunia kita

Akhirnya...

Untuk menghilangkan semua rasa ni, terpaksalah aku nyanyi lagu yang girang..

Adaaabi
, melazatkan!

Adaaabi, menyelerakan!

Mengandungi pelbagai rempah..
Melazatkan kari dah kuah!

Adabiiii...

Friday, April 2, 2010

Luahan hati seorang Lone Ranger yang lonely

Sekarang ni untuk cari 'si dia' payah betul nak jumpa.

Pada aku, lelaki baik dan memikat hati ni samada...

1. Dah kahwin / berpunya
2. Gay
3. Dah meninggal

dan point baru

4. Pendek sangat

Manakala perempuan baik dan memikat hati samada...

1. Dah kahwin / berpunya
2. Lesbian
3. Dah meninggal

dan point baru

4. Tinggi sangat


Tapi aku rasa baik macamana pun aku ni (point no 4 - ha ha ha) masih tak mampu masuk kategori atas sebab aku TAK CANTIK, kan abang? *kecik ati

Ni kategori-kategori bagi aku..korang camana?


*"Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik" - An-Nur':26

Umah sewa baru

Dah masuk hari ke-2 aku menyewa kat rumah baru..

Setakat ni semuanya takde masalah, kawasan rumah bersih sebab baru je buka flat ni.

Sewa murah. Deposit tak payah bayar.

Cuaca sentiasa sejuk (sebab aku selalu keluar awal-awal pagi dan pulang lewat-lewat petang; waktu yang redup-redup), tambah pulak dekat dengan kawasan berbukit-bukau. Malam-malam tak payah pakai kipas pun dah seram-sejuk. Sampai aku nak mandi pun kena pikir lama-lama sebab air pun sejuk..sejuk gila..tapi aku mandi jugak lah (ehem), takkan aku tak mandi pulak kan (ehem). Siap beli shower cream bau oren lagi. Lepas mandi rasa nak gigit-gigit kulit sendiri. Ahaks :p
(Banyaknyer perkataan berganda...)

Pagi-pagi Subuh dah boleh dengar azan dengan clearnya sebab surau betul-betul bawah blok umah tu. Jadi sepatutnya memang tak ada masalah untuk aku bangun pagi kalo lupa nak pasang alarm.

Stesen minyak pun dekat, jalan kaki pun dah sampai tapi rasanya kena bawak keta juga pasal takkan aku pulak yang nak hirup minyak kat situ...dah tentu-tentu untuk isi tong minyak kereta kan?

Nak pi kedai makan ayah aku pun dekat juga dengan jarak berjalan kaki, tapi aku rasa aku tumpang motor Siti kot (adik ipar kakak aku yang memang dah lama nyewa kat umah ni - sebab ni aku tak payah bayar deposit..ngeeee) pasal nak ke situ ada anjing-anjingan dan kena naik bukit sikit..eheh.

Harapan aku untuk kembali kurus dalam bulan lima ni kemungkinan besarrr akan tercapai memandangkan flat tu tak ada lif dan aku nyewa kat tingkat lima yang paling atas. Buat masa ni memang semput-semput la aku nak sampai depan pintu umah.

Terasa dah tua plak, lama sangat tak eksesais sebab baru panjat sampai tingkat 3 dah rasa nak terputus urat betis pasal tangga dia sedap-sedap je besarnya + aku pakai sandal dengan ketebalan tapak boleh tahan + laptop aku yg beratnya sama dengan beras 10kilo.

Bagi aku seminggu, lepas ni pasti aku siap berlari lagi naik atas. Boleh la aku main kejar-kejar 'Polis dan Pencuri' dengan budak-budak kat situ.

Polis sentri, want to jaga..
Polis mati, pencuri jaga..

Lariikkk!

Aku nak jadik polis sebab aku besar.

*Balik petang semalam masa nak tutup pintu, adik kat depan umah tu usha je aku..

aku senyum, dia senyum..aku tarik pintu gril
aku senyum, dia senyum..aku kunci pintu gril
aku senyum, dia senyum..aku tutup pintu kayu

petang kang aku nak menangis la plak..apa agaknya respon dia?

Tuesday, March 30, 2010

Muar

dengan mood "Bagaikan Sakti" - Siti Nurhaliza & M.Nasir

sedang dalam proses belajar mewarna dedaun..
tapi masih takleh nak bezakan latar belakang dengan depan..
mohon tunjuk ajar..

Kluang

Sapa orang Kluang?

Friday, March 26, 2010

Cari Jalan Makan-makan

Tempat kejadian : Pasir Gudang-Kota Tinggi-Teluk Ramunia, Johor

Tarikh kejadian : 12 - 15 March 2010

Ahli : Aku, Kak Rose, Fariza (Warni tak dapat join sebab ada hal lain...takpa, lain kali ek)

Tujuan kejadian : Amik roadtax, pergi kenduri kahwin Nana and Manimaran, melawat Azie dan Lina yang dah boleh meniarap, melawat beberapa kawan Kak Rose, membuktikan keburukan lantak (Jalan-jalan Cari Makan), melepaskan rindu dendam pada Teluk Ramunia dan kampung-kampung sekitarnya..

Tujuan tak terduga : Jumpa bekas-bekas senior yang rupanya ada tali persaudaraan dengan salah seorang ahli yang terlibat dalam ekspedisi kali ini, salah tempat untuk amik roadtax, hampir-hampir kena saman depan traffic light simpang Plentong sebab memandai tambah lagi satu lane, jumpa kedai baru (baru dalam list kedai makan best aku) kat Bandar Penawar

Tujuan tak tercapai : tak dapat pi kenduri Manimaran sebab terlupa nak bawak kad jemputan kawin dia..camana nak pi kalo tak ada map @ alamat, tak dapat juga makan roti canai kat Kg. Sepang dan mandi laut.

Tempat tinggal : 'Ditaja' sepenuhnya oleh tuan-tuan rumah - Kak Kien and Kak Ema.
Terima kasih, kakak-kakak..muah!muah!muah! Anda berdua adalah tuan rumah yang sangat baik...terharu tau... :)

Pengajaran : Belajar untuk baca dan ingat alamat dengan betul, misalnya - Kota Tinggi, Johor dan Jalan Kota Tinggi, Johor adalah sangat berlainan dengan sejam lebih jarak perjalanan.

Bermula kisah pada Jumaat 12 Mac 2010 bila kami terpaksa amik half day sebab nak gerak awal, takut sampai Pasir Gudang lambat..malam tu kami ada janji diner dengan Wan Kesuma, kawan Kak Rose.

Esoknya bermulalah ekspedisi menambahkan diameter perut...pagi-pagi dah gerak ke rumah Kak As.


Kiri ke kanan : Daging Dal, Ayam Masak Merah, Nasi Jagung, Sayur Campur, Karipap, Makaroni Goreng

Menu pagi kat rumah Kak As : Makaroni Goreng, Mister Potato & Teh O

Sejam lepas tu singgah pulak rumah Ibu Kak As..

Menu masih pagi sikit lagi ke tengahari bawak ke petang : Karipap, 2 pinggan Nasi Jagung, 2 ketul Ayam Masak Merah, Sayur-sayuran & air tak ingat :p

Dari Pasir Gudang, kitorang gerak ke Kota Tinggi. Disebabkan gangguan teknikal, niat ASAL amik roadtax dah jadi niat secondhand. Kitorang singgah umah Niena Gabriel plak makan Nugget Ayam & Teh O Panas.

Kiri ke kanan : Rangka Ayam, Nasi Ayam, Kak Sofie order Kuehtiau Sup, Kak Rose order Handset (Kuehtiau Sup juga ;p)

Menu : Rangka Ayam Kampung, Nasi Goreng Ayam & Neskepe Ais

Menu Lewat Malam : Rangka Ayam Kampung lagi & Neskepe Panas

Old-skool... *kagum

Lingkaran ubat nyamuk Fumakilla Q - ubat untuk menyembuhkan nyamuk yang berlingkar di dalam rumah anda

Kiri ke kanan : Nasi Minyak, Cupcake (dessert), parking depan umah kosong ala-ala cerita Jeritan Kuntilanak, pasangan Pengantin dan tetamu yang gitu-gitu belaka, bersantai kat Tg. Kapal lepas kenduri untuk redakan kekenyangan (sempat aku tatah nama kat pokok depan aku tu, korang pi la tengok nanti)

Balik dari kenduri tu sempat la pusing-pusing kampung sampai ke Jeti Tg. Pengelih.
Suasana kampung dengan angin laut sepoi-sepoi budi bahasa..memang feelinglah!

Menu : Nasi Minyak lauk Nenas, Ayam Masak Merah, Daging Kurma, Cupcake & Air Sirap. Kampung style-memang layan makan menghadap laut.

Menu balik dari kenduri : Nasi Putih, Ikan Kembung Masak Asam Pedas, Telur Masin, Timun, Budu & Air Masak

Pemandangan depan rumah pengantin.
Macam ni punya view, hari-hari aku nak datang kenduri kat umah Nana
*kulit muka tebal 8 ekar


Kiri ke kanan : Ketam batu (agaknya), orang pakat naik bot nak tengok fireflies, kat atas titi menuju ke restoran terapung, Belangkas yang dah jadi sejarah kat dinding, Kuehtiau Goreng, Nasi Goreng Ikan Masin - ni la kedai baru aku cakap tadi

Menu : Nasi Goreng Ikan Masin & Limau Suam

Ini bukan seafood, ini sedang seek-food

Balik daripada Restoran Terapung Fireflies ni, sempat lagi singgah umah Pak Ya amik lauk Sotong Sambal dengan Ikan Tiga Rasa sambil layan cerita King Kong 3. Anak bongsu Mama ensem. Saja letak statement ni...minta-minta ada orang berkaitan perasan..ehem-ehem, Kak Rose!

Menu pagi : Nasi Goreng 2 Pinggan, Telur Mata, Sambal Sotong dan Ikan Tiga Rasa (yang dipanaskan balik pasal tak sempat nak makan malam semalam), Sambal Nasi Lemak, kuih-muih & Neskepe

Sempat sambar purse cantik berharga RM5 kat kedai Jeng Jeng Jeng...........

Thursday, March 25, 2010

Sesaat bersama Abang Aaron Aziz

"Call back"
Aku terima sms ni dari Matyan petang semalam..
Aku call and dia terus bagitau Aaron Aziz ada depan dia tengah sign otograf untuk aku.
Fyi, Aaron Aziz ada shooting dekat dengan kawasan rumah Matyan..
Lepas tu..


AA : Assalamuaikum..
Aku : ...(waalaikumussalam)
AA : Assalamuaikum..
Aku : ...(waalaikumussalam)
AA : Hello
Aku : ...
AA : Hello
Aku : ...err...
AA : (cakap dengan Matyan) Tak ada pun. Sapa nama dia?Baby?
Matyan : Adrian Agustina
AA : (masa ni aku dah start tak dengar dia cakap apa sebab semua nampak samar-samar dan aku diawang-awangan tapi rasanya dia cakap "Hello, Adrian")
Last aku dengar, "Tak ada cakap apa pun, macam nangis je"
Abang Aaron...saya tak nangis..saya tak tau nak cakap apa je..terkejut + terharu + semua perasaan best-best..

Aaaaaaa.....beberapa saat bergayut telefon yang paaaaling berharga!

Hati berbunga tulip purple sepanjang waktu dari petang semalam..

Terima kasih untuk Matyan sebab ingat juga kat Kak Ina.
Terima kasih juga untuk Milalara sebab tolong hantarkan autograph ni dengan Matyan malam tadi juga-juga.

Aaron Aziz, good luck untuk Anugerah Bintang Popular Berita Harian (kategori Pelakon TV Lelaki Popular)!

Jom kengkawan kita vote dia, hari ni tarikh akhir mengundi *senyum lebar-lebar

Teruja! Teruja!

Thursday, March 11, 2010

Aku, aku dan Bas..

~karangan ni aku buat masa aku student lagi, March 9th, 2006~


semalam aku naik bas…rebut2…
pagi ni aku naik bas..beratur2…
kelmarin dulu aku naik bas…rebut2..


kelmarin pagi dulu aku naik bas gak..tapi beratur2…
ritu aku naik bas gak…skejap beratur2..tapi tiba2 sumer rebut2…
kadang2 aku terlepas bas…aku reda sebab bas ada lagi lepas tu…
tapi bas tu suka datang lambat…
jarang2 aku kena jalan kaki…sebab kalo aku tunggu jer dah dua tiga kali aku leh patah balik…
kadang2 bas tuh datang aku saja2 wat terlepas…puas ati aku dapat balas dendam sebab bas tu slalu tak tunggu aku…

kan dah rugi 50 sen…

bas yang aku slalu naik ni kaler putih…ada tulih rapid KL kat tepi dia…
cermin bas tuh besar sangat…dulu ada aircond kadang2 takder…tapi skang dah ok…

tayar bas tu aku tengok kecik jer…der empat…
pintu bas belah depan tu rosak sebelah…
seat kat dalam bas tuh, der 2,3 dah tercabut kusyennya…seat dier kaler klabu…

bas tu kadang2 wangi, kadang2 aku tak tau bau per yang bergentayangan dalam bas tuh…(huh,tinggi bahasa aku nih)

lantai bas tuh der kaler2 itam2…
kalo sapu skit jari kat mana2 kawasan dalam bas tuh mesti der habuk skit2…

kat depan atas bas tuh der tulih hala tuju dier…papan kaler kuning, tulisan kaler hitam…slalu aku naik no 916a(klo x silap aku)… sekarang dah tukar T632

bila aku naik, kena tunggu sekejap, kadang2 lama gak baru bas tu bergerak…
bila bas tu bergerak, agak2 nak dekat sampai tekan r loceng…
tapi slalu tak tekan pun sebab bas tu memang suka berhenti kat tempat aku nak turun tu…

pastu aku sampai r.

dah…

*'der' (ada), 'dier' (dia), 'per' (apa) ---- sungguh remaja

Tuesday, March 9, 2010

Ada orang 3 suku..

Semalam....

Hari ni...

Bila dia dah tak betul tu..dengan aku pun siap main ayang-abang...kompem dah 'jem'.

Ingat lagi, masa aku bercinta dulu, ada juga ala-ala gedik macam kat atas ni...ngeh ngeh ngeh...CHENTA la katakan... ;)

Tapi bila dibuat atas dasar nak menganggu ketenteraman seorang kawan yang luhur dan suci hatinya (baca:adrian) oleh seorang kawan yang mempunyai kemerengan tahap dewa (baca:azlan aiman)...aiyaiyai...geli mak...

*gambar bawah tu - cubaan untuk minta Abang Man bawak aku sekali bercuti-cuti kat Sekeping Serendah dipintas seawal godaan. Ingatkan dah Ayang2 tu, nak la dia bawa kita sekali....huh...harapan palsu... I hate U

Saturday, March 6, 2010

Bersalin kulit, auw!

CAK! ;)

Ingat tak bila aku kata nak buat kejutan itu hari? Ni la hasilnya. Ngeeee :D

AB (AdrianBerdongeng) mengalami transformasi secara drastik. Keluar dari dunianya yang gelap-gulita dan bertopeng kepada yang suasana yang lebih lembut serta mendayu-dayu.

Apa yang terzahir dihadapan mata korang adalah apa yang tersirat disebalik kehidupan aku buat masa ni. Sesuai dengan kegemaran aku sekarang bermain dengan pencil color untuk menajamkan skill yang sedia tumpul serta kehidupan aku yang dihiasi dengan warna-warna pelangi. Cik keboom cik keboom *lagu latar

Make-over akan dijalankan secara berperingkat untuk mendatangkan keselesaan membaca yang tak terperi kepada kita semua.

Hampir 70% daripada blog ni dikuasai oleh warna purple. Sengaja. Saya suka warna ini. Titik.

Selamat kunjung-mengunjung..(macam hari raya pulak)

~saaba~

Wednesday, March 3, 2010

Semarak Ungu

Tadi petang baru ajer member aku bagitau dia kena "mata ikan"/sariawan/stomatitis. Aku pun dah banyak hari kena. Mula-mula aku ingat dah makin nak kebah...rupanya baru nak bermula...

Adeh...adeh...


Tak apa, sakit kan dapat menghapus dosa.


Tadi makan Mee Sup pun sampai mencurah-curah air mata. Kesakitan bukanlah penghalang apabila kelaparan berada pada tahap kritikal.


~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ada yang tak kena dengan aku ni...

Tiba-tiba tersenyum sepanjang masa
Sinar mentari memancar-mancar walaupun sudah pukul 12 tengah malam
Tulip ungu mekar sepanjang tahun di lantai beriklim khatulistiwa
Aaron Aziz kelihatan dimana-mana
(ok, meleret sikit..tapi Aaron Aziz adalah sangat comel dan memiliki wajah yang tak jemu mata memandang, boleh pandang je la)


Walaupun luka akibat tusukan Sembilu Selatan Malaya masih belum sembuh sepenuhnya, tapi semangat dan jati diri semakin meningkat sesuai dengan peredaran masa dan cuaca.

Alhamdulillah, proses membentuk peribadi sedang berkembang ke arah yang lebih baik.

Sudah semestinya dengan bantuan...

Kepada keluarga dan kawan-kawan,

Matur nuwun :)

Monday, March 1, 2010

Kajian tanpa cop SIRIM

Manusia ni ada bagai-bagai pe'el..
Ada yang punya....

1. Kewarasan berakal
Normal dan peka dengan keadaan sekeliling. Akal digunakan sebaik mungkin untuk menyelesaikan sebarang dugaan dan cabaran yang datang untuk kebaikan semua pihak dan meminimakan kesulitan kepada diri sendiri serta orang lain.

2. Kewarasan tanpa akal
Kegunaan akal secara maksimum pada paras lutut.

3. Ketidakwarasan berakal
Gila-gila yang tidak mendatangkan kecederaan fizikal secara kronik melainkan pada bahagian ginjal dan kepenatan mulut yang berpanjangan kerana ketawa yang tak berkesudahan. Peringkat yang mampu dikuasai oleh mereka yang berkebolehan serta mempunyai bakat semulajadi untuk menghiburkan orang lain. Silap langkah, kemungkinan besar anda akan dikategorikan dalam golongan 2. Gabungan kriteria golongan ini dan golongan 1 sangat berkesan untuk memikat sang idaman hati hatta sesiapapun lah.

4. Ketidakwarasan tanpa akal
Kecederaan mental secara total. Gila tak ada diskaun punya.

Aku?
Mahu punya persen yang seimbang daripada setiap yang di atas. Boleh?
Errr... Tolak yg nombor 4

Sunday, February 28, 2010

Episod dua jiwa satu hati..

Ingat hari tu aku cerita pasal entry yang menghilang tanpa khabar berita? Agaknya blog aku terima kejutan sangat besar dengan benda aku nak cerita tu agak kebaboom (bagi aku).. Oleh kerana tak mahu menyerah kalah, aku buat juga (tapi takut entry ni terpadam lagi jadi aku buat pendek je la.)

Sebenarnya aku nak cakap pasal...

KAHWIN.. huhu~

Di office dan rumah, kad-kad kahwin mula bertebaran
Di wall FB, banyak kali kena tag kat kad-kad kahwin
Di blog-blog, pun banyak yang buat entry pasal kahwin..kawie yang muncul lepas lama menghilangkan diri pun tiba-tiba buat entry pasal kahwin..

Aku suka kenduri kahwin.

Suasana penuh tradisi, beli hadiah, makan free, berkumpul dan jumpa kawan-kawan, pakai cantik-cantik untuk ambil gambar (mesti!), dapat bunga telur (bunga telur sekarang ni pun dah pelbagai. Untung-untung boleh dapat mug, buku, sapu tangan..)

Kat sini aku bagitau Prosedur Jemputan Kenduri Kahwin Adrian (PJKKA) :

Dapat jemputan
  1. Cari/kumpul member untuk pergi sekali, selalunya aku akan berpakat dengan Ipie kalau kenduri melibatkan kawan-kawan sekolah
  2. Beli hadiah (kalo dengan Ipie, kitorang akan keluar awal untuk pergi shopping hadiah pada hari kejadian)
Sampai tapak kejadian
  1. Jumpa pengantin/ibubapa@saudara pengantin/kawan-kawan yang berkenaan
  2. Serbu meja buffet dan ambil semua lauk sampai penuh pinggan
  3. Makan dan minum sampai kembung perut
  4. Tunggu dan lihat pengantin bersanding
  5. Snap-snap gambar
  6. Lepak dan bergelak ketawa dengan rerakan sambil dengar orang karaoke(kalau ada)
  7. Balik (kalo pi kenduri sedara-mara atau jiran tetangga biasanya dibekalkan dengan lauk-pauk kenduri ;p)
Sampai rumah
  1. Bercerita pasal kenduri dan...
  2. Tido kekenyangan...ahaks~
Langkah-langkah di atas boleh diskip pada mana-mana bahagian. Takdak masalah dan tekanan ;)

Aku ada jemputan kenduri daripada member office, Manimaran, pertengahan March ni.. Seingat aku, aku belum pernah lihat sendiri perkahwinan masyarakat India dengan mata aku yang coklat dan masak ranum ni. Sebelum ni aku tengok dalam drama-drama atau filem Hindi. Mesti best ni. Selalu aku pakai kebaya je tapi kali ni boleh la aku peragakan baju punjabi dan gugusan gelang yang kawan aku belikan dari India 2 tahun lepas..yeay!

Dengan partner in crime, Ipie

1st time jadi pengapit

Pada kengkawan yang akan melangsungkan perkahwinan, aku doakan semuanya berjalan lancar dan kebahagian kalian berkekalan hingga ke hujung nyawa membawa ke syurga.

Auw!


Kahwin...

Aku?




Satu hari nanti...??

;)